Araçlara ve sürücülere geniş bir güvence sunan kasko sigortasının kapsamında olan ve olmayan haller vardır. Kaskonun vereceği güvenceler, kasko genel şartlarında belirtilmiştir ve bu şartlar tüm sigorta şirketleri için aynıdır.
Araç sigorta çeşitlerinden biri olan kaskonun sigortalı aracı ve sigortalıyı koruduğu, pek çok sürücü tarafından bilinmektedir. Özellikle trafik yoğunluğunun, dolayısıyla hasar riskinin fazla olduğu, kazasız bir günün geçmediği büyük şehirlerde kaskolu araç sayısı fazladır.
Kasko yaptırmak, araç ve sürücü güvenliği için önemlidir ancak yeterli değildir. Asıl önemli olan tercih edilen kaskonun hasar anında sunduğu hizmetleri, verdiği güvenceleri veya vermediği güvenceleri bilmektedir. Ancak bu şekilde kaskonun sunduğu avantajlar elde edilebilir, hasar süreci kısa sürede atlatılabilir. Bütün bu detayları aracımızın başına birşey geldiğinde hatırlıyor, aklımızdaki soru işaretlerine yanıt arıyoruz.
Sürücülerin sıklıkla düşündüğü sorulardan biri de ‘’Arabam emanet halindeyken hasar aldı, kaskom karşılar mı?’’ sorusudur. Her ne kadar aracımız bizim için çok kıymetli olsa da ailemizden veya çok sevdiğimiz dostlarımızdan biri arabamızı ödünç istediğinde kıramayabiliyoruz. Belki biraz şansızlıktan belki de sürücünün kısa süreli dikkat dağınıklığından gözümüzden sakındığımız aracımız zarar görebiliyor. Kasko, emanet halinde zarar gören araçların da hasarını karşılıyor ancak sürücünün trafik kurallarına uyması ve alkol, uyuşturucu gibi maddeler kullanmamış olması şartıyla.
Tam bu noktada ‘’Tek Sürücü İndirimi’’ ve ‘’Çift Sürücü’’ indiriminden bahsetmemiz gerekiyor. Bazı sürücüler, kasko fiyatlarını düşürmek amacı ile tek veya çift sürücü indirimlerini tercih etmektedir. Bu indirimin geçerli olabilmesi için aracınızı sadece tek kişinin kullanması ve bu kişinin isminin poliçede geçmesi gerekir.
Peki, belirtilen kişi veya kişiler dışındaki bir kişi aracın hasar görmesine sebebiyet verirse ne olur? Belirtilen kişi veya kişiler dışında farklı birisi aracı kullanarak hasar yaşarsa, hasarda indirim oranı kadar muafiyet uygulanır. Yani hasarın bir kısmını sürücünün kendisi üstlenmek durumunda kalarak indirim oranı kadar hasar tazmin ücreti öder.